Blog

Mad skal da spises?!

De fleste har nok bemærket det voksende fokus på madspild – og det er jo faktisk genialt! For helt ærligt, så er det en anelse tosset at betale (ofte) hårdtjente penge for mad, som til sidst bare ender i skraldespanden… I Danmark kasserer vi årligt 237.000 ton spiselige fødevarer! Og dette er endda kun når vi tager almindelige husholdninger, for tager vi hele fødevaresektoren med, så ka der tilføjes 303.000 ton om året, og lidt hurtig hovedregning siger, at vi dermed smider 540.000 ton spiselig mad direkte i skraldespanden om året! Og skal vi have lidt økonomi ind over, så svarer de 237.000 ton mad, som husholdningerne kasserer til 16 milliarder kroner! Mon ikke de penge kunne være brugt lidt bedre andre steder?

Heldigvis er der en lang række som har taget kampen mod madspils op, og på Stop Spild af Mad kan du fx få ny inspiration til brug af madrester til nye retter. Et andet sted du kan hente inspiration til “reste-opskrifter” er hos Brug Mere Spild Mindre, som er resultatet efter at Miljøstyrelsen i 2010 gennemførte en konkurrence, hvor danskerne skulle indsende opskrifter indeholdende ingredienser, som mange ellers ville smide ud (mad med mistet friskhed, rester, tørt brød mv.).

Du kan jo selvfølgelig også selv ændre nogle vaner, som kan være med til at stoppe eller blot mindske dit madspild:

– Når du handler ind, så hav en indkøbsliste med hjemmefra og hold dig til den. Forsøg også at handle med hovedet, og ikke lade dig styre af maven (og det kan altså godt være svært når man passerer fx slik, kager, sodavand mv.)

– Har du eksempelvis holdt fest eller afviklet et større arrangement, og har du en masse mad eller uåbnet madvarer tilovers, som du ikke selv kan overskue, så er der måske mulighed for at donere det til eksempelvis hjemløse-organisationer. Du kan se en liste med mulige steder at donere til hjemløse her, men husk lige at kontakte stedet for at høre om eventuelle forholdsregler mv.

– Hvis du selv har lidt kreativitet gemt i kroppen, så slip den løs! Slatne æbler kan blive den bedste æblegrød eller gammelt rugbrød kan blive til de lækreste croutoner med fx hvidløg eller pesto.