Blog

Vinteren fortsætter..

Selvom vi er i midten af marts, synes vejr-guderne ikke rigtigt at ha’ opdaget, at det burde være lækkert forårsvejr med sol, lidt varme, forårskuller i luften og småspirrende planter… I stedet kan vi nu se frem til endnu mere sne og frost, og dermed også sandsynlighed for at der skal gøres noget for ikke at ryge på måsen grundet sne og is.
Almindeligt vejsalt er dog en virkelig sviner i forhold til miljø, men det er ikke kun miljøet der får en lussing, når du bruger almindeligt vejsalt;
– din hæk, planter og træer får ødelagt deres evne til at optage næring og deres celler udtørres (og i værste fald slår vejsalten dem ihjel)
– havefliserne bliver også ødelagte, idet saltet ødelægger asfalt, beton og selve flisen
– din cykel og bil (og hegn) bliver mere udsatte for rust
– vores vigtige grundvand, vandhuller og søer bliver også belastet (der er dog delte meninger om dette i forhold til den benyttede mængde vejsalt)
– og jordens mængde af vand og luft mindskes grundet saltet, som også fortrænger andre næringsstoffer, samt ændrer surhedsgraden/PH-værdi i jorden (uhyggeligt!)

Heldigvis findes der alternativer til almindeligt vejsalt, så du ikke behøver at risikere liv og lemmer når du begiver dig ud i sne og frost. Der findes nemlig Svanemærkede tømidler – og vælger man dette, kan man være sikker på, at de er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Og selvom disse er lidt dyrere end almindeligt vejsalt, så kan de på den lange bane vise sig at være billigere, idet disse tømidler ikke skader planterne (så slipper du både for at købe og plante nye, samt sparer tid på at fjerne de døde planter) og skader ikke din bil/cykel eller dit hegn.
De fleste større byggemarkeder fører en produktserie som hedder IsFri, som er et svanemærket tømiddel, og også Ice & Dust Away har det fine mærke.

Der er altså miljøvenlig hjælp at hente, hvis du ikke lige orker at gå ud og fjerne sne og is med en sneskraber (som ellers kan give pæne arme til sommer!) – så husk at kigge efter Svanemærket næste gang du er ude… Og husk så lige, at hunde- og andre dyrepoter ikke er glade for vejsalt!